Płyty grzewcze – czym najlepiej je czyścić?
Kuchnia jest sercem i wizytówką każdego domu. To tutaj spędzamy najwięcej czasu, gotujemy, spożywamy posiłki w gronie rodziny. Jest to pomieszczenie które wymaga więcej uwagi niż pozostałe, ponieważ w nim przede wszystkim powinniśmy dbać o czystość. Warto zwrócić uwagę na urządzenia z których korzysta się najczęściej, ponieważ to one są najbardziej narażone na różnego rodzaju zabrudzenia. Przykładem może być płyta grzewcza – jednak nie wszyscy wiedzą, w jaki sposób powinno się ją czyścić.
Systematyczność kluczem do sukcesu
Jeśli chodzi o wybór płyty kuchennej, to mamy aż trzy możliwości. Możemy zdecydować się na płytę gazową, elektryczną lub indukcyjną. Bez względu na to, jaką wybierzemy, powinniśmy o nią dbać. Codzienna pielęgnacja oraz czyszczenie z pewnością wpłyną na komfort naszej pracy, a także przedłużą żywotność naszego urządzenia.
W czasie gotowania, warto zadbać o to, aby z garnków nic nie kapało na naszą płytę – wystarczy włączyć mniejszy ogień lub lepiej dopasować wielkość garnka do pola grzewczego.
Płyta gazowa – jak ją czyścić?
Płyta gazowa z pewnością jest najtrudniejsza do utrzymania w czystości. Jej czyszczenie jest dość kłopotliwe i męczące, ponieważ posiada liczne zakamarki w okolicach palników. Resztki kipiących potraw, które spadną na rozgrzaną powierzchnię płyty, szybko zasychają i w efekcie są trudne do usunięcia. Aby czyszczenie nie było aż tak problematyczne, warto na bieżąco ją czyścić – zarówno płytę, jak i ruszty.
Płyta ceramiczna – jak ją czyścić?
Płyta ceramiczna w przeciwieństwie do kuchenek gazowych posiada gładką powierzchnię. Dzięki temu, jest dość łatwa do czyszczenia. Oczywiście wymaga też codziennej pielęgnacji – jednak do tego, wystarczy nam wilgotna ściereczka. Systematyczne zabiegi pielęgnacyjne sprawią, że nasza płyta ceramiczna zawsze będzie się dobrze prezentować. W przypadku płyty ceramicznej, nie można stosować żadnych detergentów, gdyż mogą one porysować i zniszczyć delikatną powierzchnię.
Płyta indukcyjna – jak ją czyścić?
Najłatwiejsza, jeśli chodzi o utrzymanie w czystości, jest płyta indukcyjna. Podobnie, jak w przypadku płyt ceramicznych, mamy tutaj do czynienia z gładką powierzchnia bez zbędnych zakamarków i szczelin. Podczas gotowania powierzchnia płyty indukcyjnej pozostaje chłodna, dlatego możemy od razu pozbyć się plam i resztek żywności. Do czyszczenia płyty indukcyjnej należy używać specjalnych środków. Codzienna pielęgnacja sprawi, że nasza płyta wciąż będzie wyglądać jak nowa i posłuży nam dłużej.
Płyta Indukcyjna Amica MPI 6540 TU Wykonanie płyty Ceramika Ilość pól grzejnych 4 Rodzaj Płyta indukcyjna Wysokość (cm) 5.5 Szerokość (cm) 57.6 Głębokość (cm) 51.8 |
sprawdź cenę | |
Płyta Indukcyjna Amica PI 6508PLU Wykonanie płyty Ceramika Ilość pól grzejnych 4 Rodzaj Płyta indukcyjna Wysokość (cm) 5.5 Szerokość (cm) 57.6 Głębokość (cm) 51.8 |
sprawdź cenę | |
Płyta indukcyjna Amica PIH 6544PHTSU Wysokość (cm) 5.4 Szerokość (cm) 59.2 Głębokość (cm) 52.2 Wykonanie płyty Szkło ceramiczne Ilość pól grzejnych 4 Moc całkowita (W) 7400 |
sprawdź cenę |
Czysta płyta a żywotność
Bez względu na rodzaj płyty grzewcze, powinniśmy o nią odpowiednio dbać. Płyta cały czas ma kontakt z żywnością, dlatego tak ważne jest zminimalizowanie zarazków i zabrudzeń. Do czyszczenia poszczególnych płyt, warto stosować specjalistyczne środki, aby nie zarysować i nie zniszczyć ich powierzchni.