Rodzaje płyt grzewczych – poznaj je wszystkie!
Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie. Należy podjąć decyzje związane z kolorem ścian, meblami, dodatkami, a także sprzętem gospodarstwa domowego. Szeroki asortyment i mnóstwo innowacyjnych rozwiązań, potrafią przyprawić o zawrót głowy. Wybierając płytę grzewczą mamy aż trzy, zupełnie różne możliwości. Jaka powinna być idealna kuchnia grzewcza? Bezpieczna, ekonomiczna i charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem. Każde z rozwiązań, które niebawem opiszemy posiada zarówno zalety, jak i wady.
Znana od wieków – czyli kuchnia gazowa
Płyta gazowa to klasyka, kiedyś stanowiła jedyne rozwiązanie grzewcze każdej kuchni. Pomimo że aktualnie ma wysoką konkurencję, to wciąż często można spotkać ją w wielu kuchniach. Zwolenników tego typu płyt grzewczych nie zniechęca nawet dość pracochłonny montaż tego urządzenia. Otóż, aby kuchnia gazowa mogła pracować bez zarzutów, konieczne jest podpięcie jej do odpowiednich łączy gazowych.ie. Często w mieszkaniach w nowym budownictwie nie ma możliwości podłączenia sieci gazowej. W takich sytuacjach, właściciele zmuszeni są do korzystania z butli.
Kuchnia gazowa sama w sobie jest niedroga, a dodatkowo jej eksploatacja przedstawia się równie korzystnie. Warto dodać, że takie kuchnie bardzo rzadko ulegają awariom, dlatego mogą służyć przez wiele lat. Płyta gazowa do działania potrzebuje tylko gazu. W razie jakiejkolwiek awarii prądu, możemy nadal spokojnie gotować.
Wiele osób uważa, że kuchnie gazowe nie należą do najbezpieczniejszych. Chodzi tutaj głównie o kontakt z ogniem oraz o nieszczelności, które mogą występować w instalacjach gazowych. Przygotowywanie potraw na kuchni gazowej wymaga nieco więcej czasu, niż w przypadku innych rodzajów kuchni. Należy dodać, że istnieje ryzyko poparzenia oraz przypalenia naczyń. Ponadto, takie sprzęty posiadają liczne zakamarki, które utrudniają czyszczenie.
Płyta elektryczna
Płyta elektryczna to urządzenie zasilane prądem. Jej powierzchnia jest płaska i podzielona na cztery pola. Wśród płyt elektrycznych możemy wyróżnić płyty ceramiczne oraz indukcyjne. Te ostatnie, ze względu na specyfikę działania, stanowią osobną grupę.
Płyty ceramiczne są zazwyczaj nieco tańsze, niż płyty indukcyjne. Powierzchnia płyty jest płaska, nie posiada żadnych zakamarków, dlatego łatwo utrzymać ją w czystości. Przygotowanie potraw na płycie ceramicznej zajmuje dosłownie kilka chwil. Tłuszcz z potraw nie osiada na powierzchni urządzenia, dzięki czemu płyta zawsze dobrze się prezentuje. Jak już wspomnieliśmy, płyty ceramiczne zasilane są prądem, więc jeśli go zabraknie, nie możemy nic ugotować. Płyty ceramiczne w porównaniu do kuchenek gazowych również częściej narażone są na awarie.
![]() |
Płyta ceramiczna Amica PC 6400 ZH Ilość pól grzejnych 4 Rodzaj Płyta ceramiczna Wysokość (cm) 5.5 Szerokość (cm) 57.6 Głębokość (cm) 51.8 |
sprawdź cenę |
---|---|---|
![]() |
Płyta ceramiczna Amica PC 6420 ZT Ilość pól grzejnych 4 Rodzaj Płyta ceramiczna Wysokość (cm) 4.6 Szerokość (cm) 57.6 Głębokość (cm) 51.8 |
sprawdź cenę |
![]() |
Płyta ceramiczna Amica PC 6411 PT Ilość pól grzejnych 4 Rodzaj Płyta ceramiczna Wysokość (cm) 4.6 Szerokość (cm) 57.6 Głębokość (cm) 51.8 |
sprawdź cenę |
Płyta indukcyjna
Płyty indukcyjne, za sprawą specyfiki działania stanowią osobną grupę płyt elektrycznych. Te modele oprócz prądu, do podgrzewania potraw wykorzystują również zjawisko indukcji. Jest to najdroższa, ale też najefektywniejsza opcja gotowania. Płyty indukcyjne bardzo szybko się nagrzewają, ale co ciekawsze – ciepłe są tylko konkretne pola, a pozostała powierzchnia pozostaje chłodna. Dzięki gładkiej powierzchni, łatwo utrzymać ją w czystości. Należy pamiętać, że wraz z płytą indukcyjną konieczny będzie zakup specjalnych garnków, w których będzie można gotować.