4 sposoby na szybkie czyszczenie piekarnika
Niezależnie od tego, czy lubisz sprzątać, czy też nie, po każdym upieczeniu potrawy powinieneś wyczyścić swój piekarnik. Dzięki temu unikniesz powstawania trudnych do usunięcia zabrudzeń, a Twoja tarta z owocami nie przejdzie intensywnym zapachem ryby, którą piekłeś wcześniej. Choć czyszczenie piekarnika wydaje się żmudnym i niezwykle trudnym zadaniem, są sposoby, aby szybko doprowadzić jego wnętrze do należytej czystości.
Pierwszy sposób: Emalia łatwoczyszcząca EasyClean
Producenci sprzętów AGD doskonale zdają sobie sprawę, jak problematyczne może okazać się ich czyszczenie. Aby maksymalnie ułatwić ten nieprzyjemny obowiązek, marka Amica zastosowała w swoich piekarnikach emalię łatwoczyszczącą EasyClean – znajdziemy ją np. w modelu ED37614B X-TYPE OPENUP. Emalią zostało pokryte całe wnętrze komory, co nie tylko ułatwia czyszczenie, ale również wpływa na estetykę urządzenia. Dzięki temu, że nie posiada ona porów, tylko całkowicie gładką powierzchnię, nie sprzyja osadzaniu się brudu i resztek jedzenia. W rezultacie piekarnik wyczyścimy o wiele szybciej niż dotychczas.
Drugi sposób: Czyszczenie parowe
Czyszczenie piekarnika za pomocą pary to powszechnie stosowane rozwiązanie. Znajdziemy je np. w piekarniku Amica ED57638WA+ Q-TYPE WiFi. Wystarczy nalać odpowiednią ilość wody na blachę do pieczenia, a następnie ustawić specjalny program. Powstała para wodna znakomicie zmiękczy brud, przypalenia i resztki jedzenia, dzięki czemu o wiele łatwiej będziemy mogli je usunąć.
Trzeci sposób: Czyszczenie katalityczne
Osoby, które nie lubią czyścić piekarnika, powinny rozglądać się za modelami wyposażonymi we wkłady katalityczne. Takie rozwiązanie posiada wiele modeli marki Amica (ich ofertę możesz sprawdzić tutaj), jak np. ED37612B X-TYPE STEAM. Wkłady katalityczne umieszczone są zarówno w tylnej, jak i bocznych ściankach piekarnika. Zawierają mikropory, które skutecznie przyciągają cząsteczki tłuszczów i zabrudzeń powstające podczas pieczenia potraw. Po zakończonym pieczeniu należy oczyścić panele. W tym celu wystarczy ustawić temperaturę na 250°C i czas na jedną godzinę. Nastąpi tzw. dopalanie katalityczne, podczas którego resztki zanieczyszczeń zostaną spalone.
Czwarty sposób: Czyszczenie pyrolityczne
Ostatnim, a jednocześnie najskuteczniejszym sposobem na czyszczenie piekarnika jest pyroliza. Posiadają ją bardziej zaawansowane modele piekarników, w tym np. model Amica ED57527B X-TYPE PYRO. Proces czyszczenia odbywa się w bardzo wysokiej temperaturze – nawet do 500°C, i trwa kilkadziesiąt minut. W tym czasie wszystkie zabrudzenia zostają zamienione w popiół, nawet te znajdujące się w zakamarkach komory. Wystarczy je usunąć za pomocą wilgotnej ściereczki – szybko i bez użycia środków czyszczących.