Jaki grill elektryczny wybrać?
Wiele osób uważa, że grillować można tylko latem, w ogródku lub na działce. Sezon grillowy nie musi się jednak tak szybko kończyć – może trwać nawet cały rok, dzięki specjalnym urządzeniom, jakim są grille elektryczne. Umożliwiają one przygotowanie grillowych potraw o każdej porze, a dzięki niewielkim rozmiarom, możemy z nich korzystać zarówno w domu, jak i na zewnątrz.
Grill elektryczny – rodzaje
Grille elektryczne dostępne na rynku, możemy podzielić na trzy podstawowe grupy.
1. Grill tradycyjny z rusztem
Tradycyjny grill elektryczny zbudowany jest z grzałki, nad którą umieszczony jest metalowy ruszt. Posiada dużą powierzchnię – możemy więc, za jednym zamachem przygotować kilka potraw. Słabą stroną tego urządzenia jest fakt, że tłuszcz kapie bezpośrednio na grzałkę, co jest dość problematyczne podczas czyszczenia.
2. Grill tradycyjny z płytą
W tym wypadku, zamiast rusztu, urządzenie posiada płytę teflonową. Podczas grillowania, tłuszcz nie skrapla się na grzałkę, tylko ląduje w specjalnych rynienkach lub w podstawionym wcześniej naczyniu. Duża powierzchnia zapewnia komfort podczas przygotowywania potraw, a jednocześnie jest łatwa do czyszczenia.
3. Grill raclette
Jest to wielofunkcyjne grill elektryczny w kształcie koła. Na górze znajduje się grill, który ma formę okrągłej płyty. To na niej możemy przyrządzać pyszne potrawy. Tuż pod nią umieszczone są mini patelnie, które sprawdzą się np. do roztopienia sera lub usmażenia jaj sadzonych. Tłuszcz ze smażonych potraw gromadzi się w specjalnych rynienkach.
![]() |
Grill elektryczny Kalorik GRB 1006 balkonowy Rodzaj Grill elektryczny Moc (W) 2000 Wyjmowany pojemnik na tłuszcz tak Zabezpieczenia: Termostat Wyłącznik bezpieczeństwa |
sprawdź cenę |
![]() |
Grill elektryczny Blaupunkt GRT601 Rodzaj Grill elektryczny Moc (W) 1500 Powierzchnia grillowania (mm) 400 x 400 Rodzaj rusztu Nieprzywierająca płyta grzejna Regulacja temperatury Termostat |
sprawdź cenę |
![]() |
Grill elektryczny Bosch TFB 3302V Moc (W): 1800 Rodzaj: grill zamykany Rodzaj rusztu: powłoka nieprzywierająca Regulacja temperatury: płynna |
sprawdź cenę |
Na co zwracać uwagę podczas wybierania grilla?
1. Moc
Największą rolę, podobnie jak w przypadku innych urządzeń elektrycznych, odgrywa moc grilla. Im jest większa, tym szybciej grzałka się nagrzeje i potrawy szybciej będą gotowe.
2. Włącznik
Mogłoby się wydawać, że włącznik jest podstawowym elementem wyposażenia każdego urządzenia. Tymczasem okazuje się, że wiele modeli po prostu nie posiada włącznika. Wtedy, wyłączenie urządzenia jest możliwe dopiero po odłączeniu go od prądu. Jest to dość niekomfortowe rozwiązanie, może również wpływać na przyrządzanie potraw.
3. Regulacja temperatury
Ważne jest, aby wybrany przez nas grill elektryczny posiadał regulację temperatury. Pozwoli to dostosować temperaturę do przygotowywanej potrawy. W ten sposób unikniemy przypieczenia oraz uzyskamy najlepszy smak.
4. Łatwość czyszczenia
Grillowanie nie należy do najczystszych sposobów przygotowywania potraw, dlatego warto wybrać model, który nie sprawi problemów podczas czyszczenia. Plusem będą tutaj wyjmowane elementy, które można myć w zmywarce. Podczas grillowania tłuszcz może osadzać się w różnych miejscach – głównie tych problematycznych i trudno dostępnych.