Jakie warzywa i owoce przechowywać w lodówce?
Warzywa i owoce są bogate w witaminy, minerały i inne składniki odżywcze potrzebne do funkcjonowania organizmu. Niestety są to produkty nietrwałe, które szybko ulegają zepsuciu. Aby do tego nie dopuścić i w rezultacie nie marnować żywności, warto poznać ogólne warunki jej przechowywania.
Sałata tak, pomidory nie
Choć mogłoby się wydawać, że najlepsze warunki do przechowywania warzyw stwarza lodówka, niektórym z nich po prostu nie sprzyja niska temperatura. Dotyczy do przede wszystkim pomidorów, ogórków czy cukinii, które nie dość, że tracą swój smak i zapach, to jeszcze szybciej ulegają zepsuciu. Lodówka nie jest dobrym miejscem również dla ziemniaków. Odpowiednie są dla nich suche i ciemne miejsca, np. pod zlewem lub w piwnicy – wtedy nie zaczną kiełkować i wypuszczać pędów. Natomiast zielone warzywa, takie jak: sałata, rukola, kapusta, szparagi czy brokuły obowiązkowo muszą być przechowywane w lodówce. Należy jednak pamiętać, by nie układać ich obok produktów, które wydzielają etylen, ponieważ szybciej zżółkną i ulegną zepsuciu.

Jakie owoce lubią niską temperaturę?
W chłodziarce nie powinniśmy przechowywać owoców egzotycznych, np. bananów, mango, ananasów, awokado czy papai. Są to owoce, które dojrzewają w bardzo wysokich temperaturach, dlatego nie trudno się domyślić, że zimno im nie służy. Pod wpływem niskiej temperatury tracą smak i aromat, a do tego szybciej się psują. Podobnie jest z arbuzem, którego powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej. Lodówka jest natomiast doskonałym miejscem dla owoców delikatnych, takich jak: truskawki, maliny, borówki, jagody czy poziomki. Najlepiej ułożyć je w chłodziarce nieumyte, razem z szypułkami, a umyć dopiero przed podaniem. Wtedy dłużej zachowają swoją świeżość. Pamiętajmy, że wszystkie napoczęte owoce i warzywa muszą być przechowywane w lodówce.
Gdzie przechowywać owoce i warzywa?
Gdyby nie nowoczesne rozwiązania stosowane w lodówkach, przechowywanie owoców i warzyw mogłoby być dość problematyczne. W lodówkach Bosch znajdziemy pojemnik VitaFresh, który przystosowano właśnie do owoców i warzyw. Posiada on możliwość regulacji wilgotności za pomocą praktycznego suwaka, dzięki czemu wnętrze szuflady możemy dostosować do rodzaju przechowywanej żywności tak, by przez dłuższy czas zachowała swoją świeżość. Niektóre lodówki Bosch, jak np. model Bosch KGN 33KL20 posiadają dodatkowo szufladę MultiBox. Zaprojektowano ją z myślą o przechowywaniu owoców i warzyw. Dzięki większej pojemności, bez problemu zmieszczą się w niej nawet duże produkty – główka kapusty czy cały kalafior. Jej falowane dno zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza i odprowadzanie skroplin.