Jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej?

Czytasz teraz
Jakie garnki nadają się do płyty indukcyjnej?

Płyty indukcyjne nie tylko dobrze się prezentują, ale również są dobrym sposobem na zaoszczędzenie czasu i pieniędzy. Jest to urządzenie, które umożliwia szybkie gotowanie. Szybko się nagrzewa, pobiera małe ilości energii, a do tego wszystkiego jest łatwa w czyszczeniu. Ten specyficzny rodzaj płyt, do ogrzewania wykorzystuje zjawisko indukcji, a więc aby móc w pełni korzystać z jej możliwości, należy zaopatrzyć się w garnki ze specjalnym dnem. Jakie powinny być garnki do indukcji?

Czym jest ta tajemnicza indukcja?

Płyty indukcyjne to płyty elektryczne, które wykorzystują zjawisko indukcji. Jest to nic innego jak wytworzenie pola elektromagnetycznego, w wyniku którego powstaje ciepło. Płyta indukcyjna to płaska płyta, która pod powierzchnią posiada cewki odpowiedzialne za wytwarzanie pola magnetycznego.
Okazuje się, że na to pole magnetyczne nie reagują zwykłe naczynia – potrzebne są takie ze specjalnym dnem i wykonane z metali, które będą reagować na pole magnetyczne. Garnki indukcyjne sprawiają, że ciepło wytwarza się tylko w miejscu zetknięcia się pola grzewczego i garnka ze specjalnym dnem.

Jakie powinny być garnki indukcyjne?

Jeśli chodzi o naczynia do płyt indukcyjnych, to sekret tkwi w ich dnie. Garnki czy patelnie powinny posiadać idealnie płaskie, równe dno. Tylko wtedy, ciepło będzie się rozchodzić równomiernie. Naczynia indukcyjne muszą posiadać ferromagnetyczne dno. Brzmi skomplikowanie, jednak szybko można sprawdzić, czy dane garnki będą nadawać się do gotowania na płycie indukcyjnej. Wystarczy przyłożyć do nich magnes. Naczynia do indukcji bez problemu go przyciągną, gdyż ich dno, wykonane jest z materiału ferromagnetycznego.
Oprócz odpowiedniego dna, naczynia indukcyjne muszą mieć także odpowiednią średnicę. Powinna ona odpowiadać średnicy pola grzewczego. Jeśli garnek będzie większy niż wydzielone pole grzewcze, to może go po prostu nie wykryć i płyta nie będzie działać.
Podobnie jak w przypadku zwykłych naczyń – również garnki indukcyjne lubią się nagrzewać, a szczególnie ich rączki. Warto więc wybrać naczynia wyposażone w uchwyty, które się nie nagrzewają.

Zestaw garnków Lamart LTSSSET8
Konstrukcja:
Stal nierdzewna
Dno kanapkowe
Wewnętrzna miarka

Można myć w zmywarce
Garnki Gerlach Viva 8 el
Stal nierdzewna
Maksymalna temperatura w piekarniku 180 stopni C ( w wyższej ryzyko odbarwienia naczyń)
Miarka wewnątrz narzyń
Zestaw garnków Mastercook VIENA Plus
Uchwyty nienagrzewające się, z tworzywa
Stal nierdzewna
sprawdź cenę
sprawdź cenę
sprawdź cenę

Czy warto zdecydować się na płytę indukcyjną?

Gotowanie na płycie indukcyjnej i korzystanie z garnków indukcyjnych to ogromna przyjemność i duża wygoda. Przede wszystkim, gotowanie będzie szybsze. Płyta indukcyjna szybko się nagrzewa, dzięki czemu można zaoszczędzić sporo czasu i energii. Ze względu na to, że ciepło wytwarzane jest w naczyniu, powierzchnia płyty pozostaje chłodna. W rezultacie, ryzyko poparzenia jest znikome. Płyta indukcyjna to również wymarzone urządzenie do czyszczenia. Nie posiada ona żadnych zakamarków, a do jej pielęgnacji wystarczy wilgotna ściereczka.

About The Author
admin