Czy płyta indukcyjna się opłaca?
Aranżacja kuchni to nie tylko kwestia odpowiednich mebli, ale przede wszystkim dobrego sprzętu AGD. Szczególny problem z wyborem pojawia się w przypadku kuchenki do gotowania. W ostatnim czasie coraz więcej osób decyduje się na płytę indukcyjną, która wyjątkowo dobrze prezentuje się w kuchniach urządzonych w stylu nowoczesnym. Takie rozwiązanie wyróżnia się estetyką, jednak, co najważniejsze, płyta indukcyjna okazuje się niezwykle wygodna i opłacalna w codziennym użytkowaniu.
Płyta indukcyjna – oszczędność czasu i energii
Płyty indukcyjne uważa się za najbezpieczniejsze, ale i najbardziej zaawansowane technologicznie. Nie są wyposażone w źródło ognia czy grzałki. Pod płytą przeznaczoną do stawiania naczyń do gotowania, znajdują się specjalne cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. To właśnie ono skutkuje nagrzewaniem się garnków i ich zawartości. Sama płyta pozostaje chłodna, więc nie ma ryzyka przypadkowego poparzenia czy przypalenia potraw. Urządzenie od razu osiąga odpowiednią moc grzania, jaka zostaje ustawiona. W ten sposób nie dochodzi do strat energii. Jednocześnie gotowanie jest nawet 30% szybsze w stosunku do tradycyjnej płyty gazowej, a to pozwala również na dużą oszczędność czasu.
Wygoda użytkowania połączona z estetyką wykonania
Płyty indukcyjne najczęściej są czarne bądź białe, ale w ofercie można znaleźć także takie w odcieniach szarości i beżu. Łatwo je więc wpasować w klimat określonego wnętrza. Płyta do zabudowy nie rzuca się w oczy, a w przypadku idealnego dopasowania kolorystycznego staje się praktycznie niewidoczna. Zabudowa równo z blatem to również brak szczelin, w których mogłyby gromadzić się zanieczyszczenia. Dzięki temu aranżacja pomieszczenia nabiera wyjątkowej elegancji. Na pewno w ten sposób można podkreślić estetykę nowoczesnych projektów kuchni, ale i w koncepcji klasycznej znajdzie swoje zastosowanie.
Nowoczesne płyty indukcyjne sterowane są dzięki niezwykle praktycznym i wygodnym sensorom, które zastępują tradycyjne pokrętła. W związku z tym, że płyta się nie nagrzewa, to nie ma problemu również z jej czyszczeniem. Można niemal zapomnieć o skrobaniu przypalonych resztek jedzenia. Najczęściej wystarczy przetarcie płyty wilgotną ściereczką.
Zaawansowane technologicznie funkcje płyt indukcyjnych Amica
Gotowanie z wykorzystaniem płyty indukcyjnej jest wyjątkowo szybkie, wygodne i praktyczne. Płyta indukcyjna Amica wyposażona została w funkcję rozpoznawania obecności i wielkości garnka. Wystarczy zatem położyć garnek na odpowiednim polu, a powierzchnia grzania zostanie dostosowana do jego gabarytów. To doskonały sposób na kontrolę ilości zużywanej energii. Ciekawą funkcję ma też płyta indukcyjna Amica PIT6541NSU. Chodzi o Hob&Go, czyli możliwości automatycznego aktywowania odpowiedniego pola grzejnego poprzez samo położenie garnka. Ten model został ponadto wyposażony w bardzo praktyczną funkcję CheckPot, dzięki której płyta sama sprawdza, czy zastosowane naczynie nadaje się do gotowania na płycie tego typu. Z kolei płyta Amica PI6541S4UD ma przydatną funkcję EasySelect, dzięki której każde pole grzejne ma osobny panel sterowania. To umożliwia błyskawiczną zmianę mocy konkretnego pola lub po prostu jego szybkie ustawienie. Warto także wspomnieć, że płyta Amica PI6140PWTU pozwala na podtrzymywanie ciepła w temperaturze 65⁰C, aby ugotowana już potrawa była odpowiednio podgrzana do podania. To zaledwie kilka z wielu możliwości, jakie daje nowoczesna płyta indukcyjna.