Szybkowar, czyli szybkie gotowanie

Czytasz teraz
Szybkowar, czyli szybkie gotowanie

Zadaniem większości urządzeń AGD jest pomoc w kuchni. Każda pani domu potwierdzi, że uwielbia sprzęty, które ułatwiają przygotowanie codziennych posiłków. Przykładem urządzenia, które zasługuje na nasze uznanie jest szybkowar. Jest to sprzęt, dzięki któremu gotowanie będzie szybkie, łatwe i przyjemne! Dlaczego warto w niego zainwestować? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru? Odpowiedzi w poniższym artykule – zaczynamy!

Jak działa szybkowar?

Szybkowar wygląda jak zwykły, prosty garnek, ale tutaj chodzi o szczegóły! Otóż, sekretem jest szczelna konstrukcja oraz pokrywa z uszczelkami. Te dwa elementy sprawiają, że podczas gotowania w naczyniu wytwarza się wysokie ciśnienie. Analogicznie myśląc, wraz ze wzrostem ciśnienia, czas przygotowywania potrawy jest krótszy. Dzięki temu, oszczędzamy mnóstwo czasu, który możemy spędzić z rodziną lub przyjaciółmi. Szczelna pokrywa odpowiedzialna jest za zatrzymanie pary wodnej, dlatego właśnie wilgotność jest odpowiednia i ciężko jest w ten sposób coś przypalić. Obsługa szybkowaru jest bardzo prosta – z pewnością każdy sobie z nią poradzi.

Sposób działania oraz materiał wykonania

Szybkowary dostępne na rynku różnią się między sobą sposobem działania, wykonaniem oraz materiałem, z którego zostały zrobione. Możemy wyróżnić szybkowary stalowe oraz aluminiowe. Szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą trwałością. Niestety, stal jest gorszym przewodnikiem ciepła, dlatego takie urządzenie nie nagrzewa się równomiernie. Szybkowary aluminiowe szybko się nagrzewają, a rozkład ciepła w tym wypadku jest równomierny. Niestety, materiał ten nie jest zbyt odporny na przebarwienia czy zarysowania. Jeśli chodzi o sposób działania tego typu urządzeń, to możemy wyróżnić szybkowary elektryczne i szybkowary klasyczne. Modele elektryczne to urządzenia, które wymagają podłączenia do prądu – działają dzięki energii elektrycznej. Modele klasyczne są podgrzewane na płycie grzewczej.

szybkowar

Na co powinniśmy zwrócić uwagę?

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas wyboru szybkowaru jest jego pojemność. Dostępne modele w sklepach mają od 4 do 8 litrów. Wielkość powinna być uzależniona i dopasowana do ilości domowników tak, aby móc za jednym razem przygotować obiad dla wszystkich. Szybkowar mający pojemność 4 litrów pozwoli przygotować jedną lub dwie porcje jedzenia. Wielkość 6 litrów sprawdzi się idealnie w przypadku czteroosobowej rodziny. Bardzo ważna jest także średnica naczynia. Im będzie większa, tym bardziej komfortowe i wygodne będzie korzystanie z urządzenia. Przydatną funkcja jest również blokada pokrywy, dzięki której nie dojdzie do wypuszczenia pary z urządzenia.

Szybkowar – szybko ugotuje ci obiad

Szybkowar to urządzenie, które idealnie sprawdzi się u osób, które nie mają czasu na gotowanie. Z nim wszystko pójdzie sprawnie, szybko i bezboleśnie. Za pomocą wysokiego ciśnienia nasze dania będą gotowe w ekspresowym tempie.

Szybkowar Gerlach First 6l

Pojemność całkowita: 6 l
Pojemność użytkowa: 4 l
Pokrywka ze stali nierdzewnej
Wewnętrzna miarka
Wskaźnik ciśnienia
Nienagrzewający się uchwyt
sprawdź cenę
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts
About The Author
admin