Jak dobrać odpowiednie filtry do okapu?
Okap jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Jest to urządzenie odpowiedzialne za pochłanianie wszystkich oparów powstałych podczas gotowania, a także zanieczyszczeń – kurzu, pyłków itp. Tak naprawdę, na efektywność działania okapu w głównej mierze wpływa odpowiedni filtr oraz częstotliwość jego wymiany. W sklepach do wyboru jest wiele rodzajów filtrów do okapów. Jaki wybrać? Czym sugerować się podczas jego wyboru?
Wyciąg i pochłaniacz – czym się różnią?
Dla wielu osób, okap to po prostu okap, tymczasem można wyróżnić dwa, zupełnie odmienne systemy pochłaniania powietrza w kuchni. Pierwszą grupę stanowią pochłaniacze. Są to okapy, które nie są połączone z kanałem wentylacyjnym. W związku z tym, nie odprowadzają pary wodnej poza kuchnię – ich zadaniem jest pochłanianie zapachów z kuchni. Okapy kuchenne, które działają jako pochłaniacz są mniej skuteczne niż okapy, które są podłączone do wentylacji – czyli wyciągi. Wyciągi odprowadzają całe wilgotne powietrze z kuchni poza pomieszczenie. Usuwają również zanieczyszczenia, zapachy i parę wodną. Tego typu okapy są również bardziej skuteczne i wydajne. Do wyciągów zaleca się stosowanie filtrów metalowych.
Jakie są rodzaje filtrów do okapów?
Bez względu na to, jaki okap kuchenny znajduje się w kuchni, konieczny będzie zakup (a później też wymiana) specjalnych filtrów, które będą przekładać się na wydajność urządzenia.
Okap powinien być wyposażony w filtry przeciwtłuszczowe. Są to filtry, które odpowiedzialne są za wyłapywanie wszystkich cząsteczek tłuszczu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ dzięki nim tłuszcz nie osadza się na szafkach, ścianach i innych urządzeniach – wpływa to również na estetykę całej kuchni. Filtry przeciwtłuszczowe mogą być wykonane z różnych materiałów.
Okapy kuchenne – filtry węglowe
Najpopularniejsze filtry do okapu to filtry węglowe, które w swojej strukturze zawierają malutkie kuleczki węgla aktywnego. Skutecznie pozbywają się zapachów, które towarzyszą oparom podczas gotowania. Filtry węglowe odpowiedzialne są za wyłapywanie wilgotnego powietrza. Należy jednak pamiętać o tak zwanym przesuszaniu filtrów – najlepiej zostawić go włączonego po skończeniu gotowania. Filtry węglowe do okapu należy wymieniać co trzy miesiące. Warto też przeczytać instrukcje okapu i sugerować się zaleceniami producenta. Filtry węglowe przeznaczone są do okapów kuchennych, które działają w trybie pochłaniaczy.
![]() |
![]() |
![]() |
Filtr Siemens TZ 70003 Gwarancja 2 lata Ekspres Siemens z serii EQ.7 i TK7 |
Filtr węglowy Amica FWK 300 Rodzaj: Węglowy Dedykowany okap: OKC6613; OKC9523; OKC9636; OKC9631; OKC5662 |
Filtr węglowy Candy ACM 26 Dedykowany okap: CBT 66; CCT 67; CRD 93 Rodzaj: Filtr węglowy |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
Okapy kuchenne – filtry metalowe
Filtr metalowy najczęściej przyjmuje postać siateczki, która zamontowana jest na spodzie okapu kuchennego. Filtry bez problemu można myć w zmywarkach, dzięki temu szybko pozbędziemy się wszystkich zanieczyszczeń, które osiadły na powierzchni filtra. Tego typu filtry przeznaczone są do okapów kuchennych w formie wyciągu.