Parowar, szybkowar i wolnowar – czym te urządzenia się od siebie różnią?

Czytasz teraz
Parowar, szybkowar i wolnowar – czym te urządzenia się od siebie różnią?

Wraz z modą na zdrowe odżywianie i aktywny styl życia przywędrowała do nas moda na gotowanie na parze. Nasz wygląd, w dużej mierze zależy od tego jakie posiłki spożywamy. Ze względu na to, że ciągle jesteśmy czymś zajęci, nie mamy czasu na gotowanie. W rezultacie często sięgamy po niezdrowe jedzenie, które ma mnóstwo kalorii. Na szczęście z pomocą spieszą nam producenci sprzętów AGD, ponieważ oferują urządzenia, które potrafią przygotować zdrowe i samczne dania w dosłownie kilka chwil. Mamy na myśli trzy topowe urządzenia: parowar, szybkowar i wolnowar.

Czym jest parowar?

Parowar jest urządzeniem, na które składa się kilka elementów. Zbudowany jest z podstawy, która jest zbiornikiem wody. Do tego mamy jeszcze pojemniki, tacki i pokrywki.

Czym jest szybkowar?

Szybkowar wyglądem przypomina zwykły garnek z pokrywką. Jednak na pokrywce znajdują się specjalne zawory bezpieczeństwa. Szybkowar wykorzystuje działanie wysokiego ciśnienia.

Czym jest wolnowar?

Wolnowar to urządzenie, które składa się z dwóch elementów. Pierwszy to misa z pokrywką, drugi – obudowa, do której wkładamy misę.

Jak działają poszczególne urządzenia? Czy różnią się jeszcze czymś poza budową?


Parowar jest urządzeniem, z którego większość pań domu korzysta z czystą przyjemnością. Do miski znajdującej się na samym dole urządzenia wlewa się wodę. Produkty umieszczamy na tackach i przykrywamy pokrywką. W wyniku podgrzania wody powstaje para, która unosi się do góry, gotując nasze produkty.
Szybkowar to najprościej mówiąc garnek. Wszystkie produkty na obiad umieszcza się w tym specyficznym naczyniu i przykrywa specjalną pokrywką. Urządzenie umieszcza się na płycie grzewczej – w wyniku wyższej temperatury, w środku wytwarza się wysokie ciśnienie, które powstaje z wody zawartej w naszych produktach. W tym urządzeniu najważniejsza jest szczelność, dlatego przed rozpoczęciem gotowania należy dokładnie zamknąć pokrywkę.
Wolnowar to urządzenie, które przygotuje nam pyszny obiad, ale obróbka potrwa trochę dłużej, niż we wcześniejszych przypadkach. Gotowanie może trwać nawet 10 godzin. Temperatura wewnątrz nie przekracza 80 stopni, dlatego produkty zachowują swój smak i aromat.

parowar Szybkowar Sencor LTDSD4
Aktualnie Brak
Pojemności 4 l
Średnica 22 cm
Wykonany ze stali nierdzewnej
sprawdź cenę

Zalety wszystkich trzech urządzeń

Wszystkie wyżej opisane urządzenia są zupełnie inne, jednak łączy je jedno – możliwość przygotowania pysznych, zdrowych posiłków. Gotujemy na parze, a więc produkty nie tracą swoich wartości odżywczych. Z pomocą tych urządzeń, możemy przygotować wszystko – od mięsa, przez warzywa, po różnego rodzaju kasze.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts
About The Author
admin