Jak wybrać piekarnik pod zabudowę?

Czytasz teraz
Jak wybrać piekarnik pod zabudowę?

Bez wątpienia jednym z podstawowych sprzętów kuchennych jest piekarnik, który może stanowić samodzielne urządzenie lub być zintegrowany z kuchenką. We współczesnych kuchniach wybierane są zazwyczaj piekarniki do zabudowy, które zwiększają komfort ich użytkowania i ułatwiają aranżację przestrzeni kuchennej. Podejmując decyzję o jego wyborze warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Sposób zabudowy piekarnika

Najczęściej spotykanymi sposobami zabudowy piekarnika jest umieszczenie go pod blatem kuchennym lub w słupku zabudowy kuchennej. Przed zakupem piekarnika należy więc zastanowić się gdzie będzie jego miejsce w kuchni. Najbardziej komfortowym rozwiązaniem wydaje się być umieszczenie piekarnika w słupku zabudowy kuchennej, ponieważ:

– pozwala dostosować jego położenie (wysokość) do indywidualnych preferencji i możliwości tak, aby korzystanie z niego było wygodne i nie wymagało schylania się;

– daje większą swobodę aranżacyjną przestrzeni kuchennej.

Nowoczesny piekarnik można bezpiecznie postawić w zasadzie w dowolnym miejscu – nawet przy lodówce.

Piekarnik do zabudowy umieszczony pod blatem, pozwala co prawda zainstalować nad nim okap kuchenny, ale rozwiązanie to będzie wymagało schylania się za każdym razem, kiedy będziemy włożyć / wyjąć naczynia z niego czy też kontrolować pieczenie.

piekarnik

Różne możliwości pieczenia

Nowoczesne piekarniki do zabudowy mają liczne dodatkowe funkcję pozwalające piec na różne sposoby. Nagrzewanie potraw w piekarniku może odbywać się w następujący sposób poprzez:

– górne grzanie – idealne do zarumienienie potraw czy zapiekania z wierzchu;

– dolne grzanie – do grzania potrawy od spodu czy utrzymywania jej temperatury;

– dolne i górne grzanie jednocześnie – pozwala piec potrawę od góry i z dołu, jest polecane do pieczenia większości potraw.

Dodatkową bardzo przydatną i oferowaną zazwyczaj w niemal każdym piekarniku do zabudowy funkcją jest termoobieg. Piekarnik z termoobiegiem wyposażony jest nie tylko w grzałki, ale również wentylator. To właśnie dzięki niemu zapewniona jest wewnątrz piekarnika doskonała cyrkulację powietrza, a tym samym równomiernie rozprowadzenie temperatury podczas pieczenia. Potrawy pieczone z opcją termoobiegu nabierają lepszego smaku, są lepiej wypieczone, a w dodatku w krótszym czasie.

W piekarniku do zabudowy występuje opcja gotowania na parze – idealne rozwiązanie dla ceniących sobie zdrowy styl życia oraz przygotowywania zdrowych posiłków. Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest to, że zachowujemy w ten sposób większość witamin i wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu dania są nie tylko zdrowsze, ale również zachowują swój naturalny smak i aromat.

Piekarnik Amica EBR 7331 AA Piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB

Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 56.6
Waga (kg) 41.7
Rodzaj Piekarnik
Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 1.05
Zużycie energii przy grzaniu wymuszonego obiegu powietrza (kWh/cykl)
0.71
0.68
sprawdź cenę
Piekarnik Amica ED47638BA+ Piekarnik Amica ED47638BA+

Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 57.5
Rodzaj Piekarnik
Klasa efektywności energetycznej A+
Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 0.99
sprawdź cenę
Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE

Wysokość (cm) 45.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 56.9
Waga (kg) 41
Rodzaj Piekarnik z kuchenką mikrofalową
Ilość komór 1
sprawdź cenę

Wśród innych przydatnych funkcji oferowanych w piekarnikach do zabudowy należy wymienić:

– rozmrażanie – za pomocą działania samego wentylatora możliwe jest rozmrażanie potraw;

– pieczenie na wielu poziomach – umożliwia pieczenie kilku różnych potraw jednocześnie;

– funkcja mikrofali – pozwala wykorzystywać piekarnika w roli mikrofalówki, czyli do szybkiego podgrzewania potraw;

– Dual Cook – pozwala piec nie tylko dwie potrawy na raz, ale także ustawić dla nich odmienną temperaturę pieczenia lub korzystać jedynie z jednej strefy piekarnika (druga pozostaje wyłączona);

– rożen – przydatny do równomiernego opiekania mięs;grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.

– grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 0 Average: 0]
+ posts
About The Author
admin