Jak wybrać piekarnik pod zabudowę?
Bez wątpienia jednym z podstawowych sprzętów kuchennych jest piekarnik, który może stanowić samodzielne urządzenie lub być zintegrowany z kuchenką. We współczesnych kuchniach wybierane są zazwyczaj piekarniki do zabudowy, które zwiększają komfort ich użytkowania i ułatwiają aranżację przestrzeni kuchennej. Podejmując decyzję o jego wyborze warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.
Sposób zabudowy piekarnika
Najczęściej spotykanymi sposobami zabudowy piekarnika jest umieszczenie go pod blatem kuchennym lub w słupku zabudowy kuchennej. Przed zakupem piekarnika należy więc zastanowić się gdzie będzie jego miejsce w kuchni. Najbardziej komfortowym rozwiązaniem wydaje się być umieszczenie piekarnika w słupku zabudowy kuchennej, ponieważ:
– pozwala dostosować jego położenie (wysokość) do indywidualnych preferencji i możliwości tak, aby korzystanie z niego było wygodne i nie wymagało schylania się;
– daje większą swobodę aranżacyjną przestrzeni kuchennej.
Nowoczesny piekarnik można bezpiecznie postawić w zasadzie w dowolnym miejscu – nawet przy lodówce.
Piekarnik do zabudowy umieszczony pod blatem, pozwala co prawda zainstalować nad nim okap kuchenny, ale rozwiązanie to będzie wymagało schylania się za każdym razem, kiedy będziemy włożyć / wyjąć naczynia z niego czy też kontrolować pieczenie.
Różne możliwości pieczenia
Nowoczesne piekarniki do zabudowy mają liczne dodatkowe funkcję pozwalające piec na różne sposoby. Nagrzewanie potraw w piekarniku może odbywać się w następujący sposób poprzez:
– górne grzanie – idealne do zarumienienie potraw czy zapiekania z wierzchu;
– dolne grzanie – do grzania potrawy od spodu czy utrzymywania jej temperatury;
– dolne i górne grzanie jednocześnie – pozwala piec potrawę od góry i z dołu, jest polecane do pieczenia większości potraw.
Dodatkową bardzo przydatną i oferowaną zazwyczaj w niemal każdym piekarniku do zabudowy funkcją jest termoobieg. Piekarnik z termoobiegiem wyposażony jest nie tylko w grzałki, ale również wentylator. To właśnie dzięki niemu zapewniona jest wewnątrz piekarnika doskonała cyrkulację powietrza, a tym samym równomiernie rozprowadzenie temperatury podczas pieczenia. Potrawy pieczone z opcją termoobiegu nabierają lepszego smaku, są lepiej wypieczone, a w dodatku w krótszym czasie.
W piekarniku do zabudowy występuje opcja gotowania na parze – idealne rozwiązanie dla ceniących sobie zdrowy styl życia oraz przygotowywania zdrowych posiłków. Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest to, że zachowujemy w ten sposób większość witamin i wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu dania są nie tylko zdrowsze, ale również zachowują swój naturalny smak i aromat.
Piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75N5641RB Wysokość (cm) 59.5 Szerokość (cm) 59.5 Głębokość (cm) 56.6 Waga (kg) 41.7 Rodzaj Piekarnik Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 1.05 Zużycie energii przy grzaniu wymuszonego obiegu powietrza (kWh/cykl) 0.71 0.68 |
sprawdź cenę | |
Piekarnik Amica ED47638BA+ Wysokość (cm) 59.5 Szerokość (cm) 59.5 Głębokość (cm) 57.5 Rodzaj Piekarnik Klasa efektywności energetycznej A+ Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 0.99 |
sprawdź cenę | |
Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE Wysokość (cm) 45.5 Szerokość (cm) 59.5 Głębokość (cm) 56.9 Waga (kg) 41 Rodzaj Piekarnik z kuchenką mikrofalową Ilość komór 1 |
sprawdź cenę |
Wśród innych przydatnych funkcji oferowanych w piekarnikach do zabudowy należy wymienić:
– rozmrażanie – za pomocą działania samego wentylatora możliwe jest rozmrażanie potraw;
– pieczenie na wielu poziomach – umożliwia pieczenie kilku różnych potraw jednocześnie;
– funkcja mikrofali – pozwala wykorzystywać piekarnika w roli mikrofalówki, czyli do szybkiego podgrzewania potraw;
– Dual Cook – pozwala piec nie tylko dwie potrawy na raz, ale także ustawić dla nich odmienną temperaturę pieczenia lub korzystać jedynie z jednej strefy piekarnika (druga pozostaje wyłączona);
– rożen – przydatny do równomiernego opiekania mięs;grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.
– grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.