Czy warto kupić piekarnik parowy?
Producenci sprzętów AGD wciąż dbają o to, aby urządzenia elektryczne wyposażone były w dodatkowe funkcje i udogodnienia, które będą zadowalać nawet najbardziej wymagających konsumentów. Cały czas ulepszają, poprawiają powstałe już sprzęty – aby te, były jeszcze bardziej funkcjonalne i użyteczne. Przykładem, takiego „ulepszonego” urządzenia może być piekarnik parowy. Jest to najprościej mówiąc piekarnik z funkcją pary – jak się więc można domyśleć, przygotowanie potraw w tego typu sprzęcie powinno być bardziej efektywne i szybsze, czy rzeczywiście? Co to jest piekarnik parowy? Jakie są jego wady i zalety? Odpowiedzi w poniższym tekście.
Piekarnik – czyli element podstawowego wyposażenia każdej kuchni
Już tak się przyjęło, że w każdej kuchni jest (powinien być) piekarnik. Pomimo tego, że nie korzysta się z tego urządzenia codziennie, to znaleźć go można w każdym domu. Pieczone potrawy zazwyczaj wymagają czasu – którego w dzisiejszych czasach zazwyczaj brakuje. Co jednak, jeśli piekarnik zostałby wyposażony w funkcję, która cały ten proces by przyspieszyła? Z pomocą – dla zabieganych spieszy piekarnik parowy.
Co to jest piekarnik parowy?
Piekarnik parowy, to nic innego jak zwykły, tradycyjny piekarnik z dodatkową funkcją – funkcją pary. Wszystko działa tak, jak w klasycznych urządzeniach, z tym wyjątkiem, że można dodatkowo dodać parę. Co to da? Okazuje się, że włączenie funkcji pary podczas pieczenia wpływa na szybkość przygotowania potraw – są one gotowe znacznie szybciej. Ponadto – produkty nie tracą swoich wartości odżywczych i wyglądają bardzo „świeżo”.
Piekarnik parowy – jak z niego korzystać?
Korzystać z piekarnika parowego, można na kilka sposobów. Po pierwsze – można używać go, jak zwykły piekarnik – do pieczenia. Po drugie, można podczas pieczenia włączyć funkcję pary, dzięki czemu potrawy będą gotowe szybciej, a dodatkowo – skórka kurczaka będzie super-chrupiąca. Po trzecie, piekarnik parowy można również wykorzystać jako urządzenie do gotowania na parze. W ten sposób nie będzie trzeba inwestować w parowary oraz inne sprzęty, które umożliwiają taką obróbkę.
Piekarnik parowy Samsung NV7B5645TAK Klasa efektywności energetycznej: A+ Kolor: Czarne szkło Pojemność piekarnika (l): 76 Minutnik: Tak Termoobieg: Tak Funkcja Natural Steam |
Piekarnik Bosch CDG 634AB0 Klasa efektywności energetycznej: A Kolor: Czarny Pojemność piekarnika (l): 38 Funkcja pary |
Piekarnik Bosch HSG 636BB1 Klasa efektywności energetycznej: A+ Kolor: Czarny Pojemność piekarnika (l): 71 Minutnik: Tak Termoobieg: Tak Funkcja pary |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
Funkcja pary w piekarniku – skąd się to wzięło?
Pomysł na piekarniki parowe oczywiście nie wziął się znikąd. Okazuje się, że do pomysłu zainspirowała producentów panująca wszechobecnie moda na aktywny styl życia i zdrowe odżywianie. Dziś wszyscy ćwiczą, zdrowo jedzą i coraz częściej korzystają z urządzeń umożliwiających beztłuszczową obróbkę produktów żywnościowych. Posiadając piekarnik parowy w swoim domu, nie trzeba już inwestować w parowary, szybkowary itp. – wystarczy piekarnik. Wszystkim zależy na ładnym wyglądzie, smukłej sylwetce – dzięki temu urządzeniu – to możliwe.