Czy warto kupić piekarnik parowy?

Czytasz teraz
Czy warto kupić piekarnik parowy?

Producenci sprzętów AGD wciąż dbają o to, aby urządzenia elektryczne wyposażone były w dodatkowe funkcje i udogodnienia, które będą zadowalać nawet najbardziej wymagających konsumentów. Cały czas ulepszają, poprawiają powstałe już sprzęty – aby te, były jeszcze bardziej funkcjonalne i użyteczne. Przykładem, takiego „ulepszonego” urządzenia może być piekarnik parowy. Jest to najprościej mówiąc piekarnik z funkcją pary – jak się więc można domyśleć, przygotowanie potraw w tego typu sprzęcie powinno być bardziej efektywne i szybsze, czy rzeczywiście? Co to jest piekarnik parowy? Jakie są jego wady i zalety? Odpowiedzi w poniższym tekście.

Piekarnik – czyli element podstawowego wyposażenia każdej kuchni

Już tak się przyjęło, że w każdej kuchni jest (powinien być) piekarnik. Pomimo tego, że nie korzysta się z tego urządzenia codziennie, to znaleźć go można w każdym domu. Pieczone potrawy zazwyczaj wymagają czasu – którego w dzisiejszych czasach zazwyczaj brakuje. Co jednak, jeśli piekarnik zostałby wyposażony w funkcję, która cały ten proces by przyspieszyła? Z pomocą – dla zabieganych spieszy piekarnik parowy.

Co to jest piekarnik parowy?

Piekarnik parowy, to nic innego jak zwykły, tradycyjny piekarnik z dodatkową funkcją – funkcją pary. Wszystko działa tak, jak w klasycznych urządzeniach, z tym wyjątkiem, że można dodatkowo dodać parę. Co to da? Okazuje się, że włączenie funkcji pary podczas pieczenia wpływa na szybkość przygotowania potraw – są one gotowe znacznie szybciej. Ponadto – produkty nie tracą swoich wartości odżywczych i wyglądają bardzo „świeżo”.

Piekarnik parowy – jak z niego korzystać?

Korzystać z piekarnika parowego, można na kilka sposobów. Po pierwsze – można używać go, jak zwykły piekarnik – do pieczenia. Po drugie, można podczas pieczenia włączyć funkcję pary, dzięki czemu potrawy będą gotowe szybciej, a dodatkowo – skórka kurczaka będzie super-chrupiąca. Po trzecie, piekarnik parowy można również wykorzystać jako urządzenie do gotowania na parze. W ten sposób nie będzie trzeba inwestować w parowary oraz inne sprzęty, które umożliwiają taką obróbkę.

Piekarnik Parowy Bosch CDG 634AS0
Wysokość (cm) 45.5
Szerokość (cm) 59.4
Głębokość (cm) 54.8
Objętość komory (l) 38
Moc przyłączeniowa (kW) 1.75
Zasilanie 220 - 240 V
Rodzaj sterowania Sterowanie dotykowe
Piekarnik Bosch CDG 634AB0
Wysokość (cm) 45.5
Szerokość (cm) 59.4
Głębokość (cm) 54.8
Objętość komory (l) 38
Zasilanie 220 - 240 V
Rodzaj sterowania Sterowanie dotykowe
Piekarnik Bosch HSG 636BB1
Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.4
Głębokość (cm) 54.8
Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 0.87
Zużycie energii przy grzaniu wymuszonego obiegu powietrza (kWh/cykl) 0.69
sprawdź cenę
sprawdź cenę
sprawdź cenę

Funkcja pary w piekarniku – skąd się to wzięło?

Pomysł na piekarniki parowe oczywiście nie wziął się znikąd. Okazuje się, że do pomysłu zainspirowała producentów panująca wszechobecnie moda na aktywny styl życia i zdrowe odżywianie. Dziś wszyscy ćwiczą, zdrowo jedzą i coraz częściej korzystają z urządzeń umożliwiających beztłuszczową obróbkę produktów żywnościowych. Posiadając piekarnik parowy w swoim domu, nie trzeba już inwestować w parowary, szybkowary itp. – wystarczy piekarnik. Wszystkim zależy na ładnym wyglądzie, smukłej sylwetce – dzięki temu urządzeniu – to możliwe.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]
About The Author
admin