Jak dobrać odpowiednie filtry do okapu?

Czytasz teraz
Jak dobrać odpowiednie filtry do okapu?

Okap jest nieodłącznym elementem każdej kuchni. Jest to urządzenie odpowiedzialne za pochłanianie wszystkich oparów powstałych podczas gotowania, a także zanieczyszczeń – kurzu, pyłków itp. Tak naprawdę, na efektywność działania okapu w głównej mierze wpływa odpowiedni filtr oraz częstotliwość jego wymiany. W sklepach do wyboru jest wiele rodzajów filtrów do okapów. Jaki wybrać? Czym sugerować się podczas jego wyboru?

Wyciąg i pochłaniacz – czym się różnią?

Dla wielu osób, okap to po prostu okap, tymczasem można wyróżnić dwa, zupełnie odmienne systemy pochłaniania powietrza w kuchni. Pierwszą grupę stanowią pochłaniacze. Są to okapy, które nie są połączone z kanałem wentylacyjnym. W związku z tym, nie odprowadzają pary wodnej poza kuchnię – ich zadaniem jest pochłanianie zapachów z kuchni. Okapy kuchenne, które działają jako pochłaniacz są mniej skuteczne niż okapy, które są podłączone do wentylacji – czyli wyciągi. Wyciągi odprowadzają całe wilgotne powietrze z kuchni poza pomieszczenie. Usuwają również zanieczyszczenia, zapachy i parę wodną. Tego typu okapy są również bardziej skuteczne i wydajne. Do wyciągów zaleca się stosowanie filtrów metalowych.

Jakie są rodzaje filtrów do okapów?

Bez względu na to, jaki okap kuchenny znajduje się w kuchni, konieczny będzie zakup (a później też wymiana) specjalnych filtrów, które będą przekładać się na wydajność urządzenia.
Okap powinien być wyposażony w filtry przeciwtłuszczowe. Są to filtry, które odpowiedzialne są za wyłapywanie wszystkich cząsteczek tłuszczu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ dzięki nim tłuszcz nie osadza się na szafkach, ścianach i innych urządzeniach – wpływa to również na estetykę całej kuchni. Filtry przeciwtłuszczowe mogą być wykonane z różnych materiałów.

Okapy kuchenne – filtry węglowe

Najpopularniejsze filtry do okapu to filtry węglowe, które w swojej strukturze zawierają malutkie kuleczki węgla aktywnego. Skutecznie pozbywają się zapachów, które towarzyszą oparom podczas gotowania. Filtry węglowe odpowiedzialne są za wyłapywanie wilgotnego powietrza. Należy jednak pamiętać o tak zwanym przesuszaniu filtrów – najlepiej zostawić go włączonego po skończeniu gotowania. Filtry węglowe do okapu należy wymieniać co trzy miesiące. Warto też przeczytać instrukcje okapu i sugerować się zaleceniami producenta. Filtry węglowe przeznaczone są do okapów kuchennych, które działają w trybie pochłaniaczy.

Filtr Siemens TZ 70003
Gwarancja 2 lata
Ekspres Siemens z serii EQ.7 i TK7
Filtr węglowy Amica FWK 300
Rodzaj: Węglowy
Dedykowany okap: OKC6613; OKC9523; OKC9636; OKC9631; OKC5662
Filtr węglowy Candy ACM 26
Dedykowany okap: CBT 66; CCT 67; CRD 93
Rodzaj: Filtr węglowy
sprawdź cenę
sprawdź cenę
sprawdź cenę

Okapy kuchenne – filtry metalowe

Filtr metalowy najczęściej przyjmuje postać siateczki, która zamontowana jest na spodzie okapu kuchennego. Filtry bez problemu można myć w zmywarkach, dzięki temu szybko pozbędziemy się wszystkich zanieczyszczeń, które osiadły na powierzchni filtra. Tego typu filtry przeznaczone są do okapów kuchennych w formie wyciągu.

About The Author
admin