Zamrażalnik, który staje się chłodziarką? Poznaj technologię Cool Select+
Możliwości, jakie współczesne lodówki oferują swoim użytkownikom, daleko wykraczają poza znane od dawna funkcje chłodzenia i mrożenia. Najlepszym przykładem nowoczesnego udogodnienia tego typu, jakie do swoich modeli wprowadziła marka Samsung, jest wykorzystanie jedynej w swoim rodzaju technologii Cool Select+. Na czym ona polega i dlaczego warto po nią sięgnąć?
Technologia Cool Select+ – jak to działa?
Przechowywanie żywności w sposób, który zagwarantuje jej idealną świeżość, to proces dużo bardziej złożony, niż to się wydaje na pierwszy rzut oka. W przeciwnym wypadku nie miałyby miejsca sytuacje, w których wyjmujemy z lodówki popsuty produkt, przyniesiony ze sklepu ledwie 3 dni wcześniej. By zapobiegać tego rodzaju problemom, inżynierowie Samsung sięgnęli po wyjątkowe rozwiązanie, w jakie wyposażona została każda lodówka z Cool Select+.
W modelach tych możemy zarządzać subtelnymi zmianami temperatury, jakie następują w strefie Cool Select+, przeznaczonej przede wszystkim do przechowywania mięsa i warzyw w optymalnych dla nich warunkach. Strefa ta na życzenie użytkownika przemieni się w zamrażalnik o zróżnicowanej skali temperatur – od -15 do -23 stopni Celsjusza (głębokie mrożenie). Dodatkową opcją jest tutaj funkcja lekkiego mrożenia w 5 stopniach. Panująca w strefie temperatura może również odpowiadać warunkom typowym dla chłodziarki (2 stopnie Celsjusza) lub schładzać w przyspieszony tempie (-1 stopień).
Rewolucja Cool Select+ – na straży ekologii i zdrowia
Lodówka Samsung z wbudowaną strefą Cool Select+ to milowy krok w zakresie komfortowego korzystania z potrzebnych na co dzień sprzętów AGD. Technologia ta zapoczątkowuje długo oczekiwaną przemianę sposobów na przechowywanie i przetwarzanie żywności, przybliżając jej użytkowników do optymalnego korzystania z zasobów ekologicznych Ziemi.
Szybkie mrożenie, schładzanie i rozmrażanie zapobiega nie tylko marnowaniu produktów żywnościowych, ale także namnażaniu się w nich niebezpiecznych dla zdrowia kultur bakteryjnych. Tradycyjne sposoby mrożenia i schładzania wymagały najczęściej sporo zaangażowania i kilku skomplikowanych zabiegów. W lodówkach z Cool Select+ wystarczy delikatny kontakt ręki użytkownika z panelem, by polecany przez technologów żywienia proces mrożenia głębokiego mógł się rozpocząć.
Lodówki z Cool Select+ – komu przydadzą się najbardziej?
Technologia Cool Select+ bez wątpienia przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinariów, którzy ponad wszystko cenią sobie świeżość i doskonały, starannie dopracowany smak potraw. Rezultatem użytkowania tej wyjątkowej opcji jest utrzymanie warzyw, mięs, ryb i owoców morza w temperaturze, w której zachowują one perfekcyjną konsystencję.
Korzystanie ze strefy, za pomocą której w przeciągu minuty czy dwóch łatwo rozpocząć proces mrożenia i rozmrażania, to także prawdziwa ulga dla obciążonych obowiązkami rodziców. Dzięki takiej funkcjonalności będą oni mogli oszczędzić nieco czasu, planując menu rodzinne na cały tydzień.