Spienianie mleka w ekspresie – jaki system wybrać?

Czytasz teraz
Spienianie mleka w ekspresie – jaki system wybrać?

Kawa jest jednym z najpopularniejszych gorących napojów na całym świecie. Oprócz dawki kofeiny, która od razu stawia na nogi, oferuje nam wspaniałe doznania smakowe. Można ją przygotować na różne sposobów, jednak wiele osób wybiera kawy z mleczną pianką, która doskonale łagodzi smak napoju. Dzięki nowoczesnym ekspresom automatycznym ulubioną kawę przygotujemy za dotknięciem jednego przycisku.

Dysza do spieniania mleka

Spienianie mleka w ekspresie odbywa się na różne sposoby. Najprostszą, a zarazem najtańszą opcją jest manualna dysza parowa. To z niej leci para, która podgrzewa i napowietrza mleko, dzięki czemu powstaje idealna mleczna pianka. Dyszę należy delikatnie zanurzyć w dzbanuszku z mlekiem, a następnie wprawić mleko wir wykonując koliste ruchy dzbankiem. Gdy uzyskamy mleczną piankę, powinniśmy zanurzyć dyszę nieco głębiej, aby podgrzać również dolną warstwę mleka. Na koniec wystarczy delikatnie stuknąć dzbankiem o blat, żeby pozbyć się zbyt dużych pęcherzyków i stworzyć piankę o kremowej konsystencji. Tak przygotowane mleko można dodać do espresso i zrobić ulubioną kawę mleczną – cappuccino, latte lub latte macchiato. Dyszę parową znajdziemy nie tylko w ekspresach automatycznych, ale również w modelach ciśnieniowych.

spienianie mleka w ekspresie

Ekspres do kawy z rurką

Drugą, często stosowaną przez producentów metodą spieniania mleka jest tzw. rurka spieniająca. Należy ją umieścić w dowolnym naczyniu lub kartonie z mlekiem. Rurka zasysa mleko, po czym trafia ono do ekspresu, gdzie zostaje odpowiednio podgrzane i spienione. W rezultacie do naszego kubka bezpośrednio z dyszy trafia mleczna pianka. Spienianie mleka w ekspresie za pomocą rurki jest bardzo łatwe i nie powinno nikomu sprawić problemów. Trzeba się natomiast liczyć z koniecznością częstego czyszczenia mechanizmu spieniającego. Jeśli rurka jest cienka i długa, bardzo trudno jest ją dokładnie umyć. Poza tym pod wpływem wysokiej temperatury z mleka wytrąca się tłuszcz, który osadza się na jej ściankach. Dlatego nie wystarczy przepłukać rurki pod bieżącą wodą – konieczne jest gruntowne czyszczenie. Warto wspomnieć, że taka rurka powinna być również regularnie wymieniana co trzy miesiące, dzięki temu zachowamy odpowiednią higienę.

Pojemnik na mleko

Jeśli cenimy wygodę i nie chcemy marnować zbyt wiele czasu na spienianie mleka, możemy skorzystać z trzeciej opcji i wybrać ekspres do kawy z pojemnikiem na mleko. Taki pojemnik jest całkowicie odizolowany od innych elementów urządzenia, dzięki czemu łatwiej jest go utrzymać w czystości. Pojemnik z mlekiem możemy bez problemu przechowywać w lodówce i podpinać do ekspresu dopiero wtedy, gdy będziemy chcieli przygotować kawę. W ten sposób mleko dłużej utrzyma swoją świeżość, a dzięki niskiej temperaturze łatwiej będzie się spieniać. Takie spienianie mleka w ekspresie jest bardzo łatwe, ponieważ wszystko odbywa się w sposób automatyczny. Wystarczy nalać do pojemnika mleko i wcisnąć odpowiedni przycisk, a całą resztą zajmie się ekspres.

ekspres ciśnieniowy ze spieniaczem mlekaa Ekspres ciśnieniowy Beko CEG5311X

Rodzaj montażu Wolnostojący
Typ ekspresu Automatyczny
Moc (W) 1350
Ciśnienie (bar) 19
Wytwarzanie ciśnienia System wysokociśnieniowy
Ekspres przelewowy nie
Rodzaj kawy W ziarnach
sprawdź cenę
spienianie mleka w ekspresie Ekspres ciśnieniowy Beko CEG5331X

Rodzaj montażu Wolnostojący
Typ ekspresu Automatyczny
Moc (W) 1350
Ciśnienie (bar) 19
Wytwarzanie ciśnienia System wysokociśnieniowy
Ekspres przelewowy nie
Rodzaj kawy W ziarnach
Spienianie mleka tak
Pozostałe funkcje
Regulacja stopnia zmielenia kawy
Regulacja pojemności kubka
Pojemność (l) 1.5
sprawdź cenę
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]
+ posts

Ekspertka w dziedzinie sprzętów AGD. Śledzi najnowsze trendy i innowacje, ułatwiające nam życie. Artystka w cukiernictwie, uwielbiająca piec ciasta, torty czy babeczki. Miłośniczka książek kryminalnych i zapalona fanka wyścigów F1.

About The Author
Angelika Oleksiak
Ekspertka w dziedzinie sprzętów AGD. Śledzi najnowsze trendy i innowacje, ułatwiające nam życie. Artystka w cukiernictwie, uwielbiająca piec ciasta, torty czy babeczki. Miłośniczka książek kryminalnych i zapalona fanka wyścigów F1.