Jak wybrać piekarnik pod zabudowę?

Czytasz teraz
Jak wybrać piekarnik pod zabudowę?

Bez wątpienia jednym z podstawowych sprzętów kuchennych jest piekarnik, który może stanowić samodzielne urządzenie lub być zintegrowany z kuchenką. We współczesnych kuchniach wybierane są zazwyczaj piekarniki do zabudowy, które zwiększają komfort ich użytkowania i ułatwiają aranżację przestrzeni kuchennej. Podejmując decyzję o jego wyborze warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii.

Sposób zabudowy piekarnika

Najczęściej spotykanymi sposobami zabudowy piekarnika jest umieszczenie go pod blatem kuchennym lub w słupku zabudowy kuchennej. Przed zakupem piekarnika należy więc zastanowić się gdzie będzie jego miejsce w kuchni. Najbardziej komfortowym rozwiązaniem wydaje się być umieszczenie piekarnika w słupku zabudowy kuchennej, ponieważ:

– pozwala dostosować jego położenie (wysokość) do indywidualnych preferencji i możliwości tak, aby korzystanie z niego było wygodne i nie wymagało schylania się;

– daje większą swobodę aranżacyjną przestrzeni kuchennej.

Nowoczesny piekarnik można bezpiecznie postawić w zasadzie w dowolnym miejscu – nawet przy lodówce.

Piekarnik do zabudowy umieszczony pod blatem, pozwala co prawda zainstalować nad nim okap kuchenny, ale rozwiązanie to będzie wymagało schylania się za każdym razem, kiedy będziemy włożyć / wyjąć naczynia z niego czy też kontrolować pieczenie.

piekarnik

Różne możliwości pieczenia

Nowoczesne piekarniki do zabudowy mają liczne dodatkowe funkcję pozwalające piec na różne sposoby. Nagrzewanie potraw w piekarniku może odbywać się w następujący sposób poprzez:

– górne grzanie – idealne do zarumienienie potraw czy zapiekania z wierzchu;

– dolne grzanie – do grzania potrawy od spodu czy utrzymywania jej temperatury;

– dolne i górne grzanie jednocześnie – pozwala piec potrawę od góry i z dołu, jest polecane do pieczenia większości potraw.

Dodatkową bardzo przydatną i oferowaną zazwyczaj w niemal każdym piekarniku do zabudowy funkcją jest termoobieg. Piekarnik z termoobiegiem wyposażony jest nie tylko w grzałki, ale również wentylator. To właśnie dzięki niemu zapewniona jest wewnątrz piekarnika doskonała cyrkulację powietrza, a tym samym równomiernie rozprowadzenie temperatury podczas pieczenia. Potrawy pieczone z opcją termoobiegu nabierają lepszego smaku, są lepiej wypieczone, a w dodatku w krótszym czasie.

W piekarniku do zabudowy występuje opcja gotowania na parze – idealne rozwiązanie dla ceniących sobie zdrowy styl życia oraz przygotowywania zdrowych posiłków. Niewątpliwą zaletą gotowania na parze jest to, że zachowujemy w ten sposób większość witamin i wartościowych składników odżywczych. Dzięki temu dania są nie tylko zdrowsze, ale również zachowują swój naturalny smak i aromat.

Piekarnik Amica EBR 7331 AAPiekarnik Amica EBR 7331 AA

Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 57.5
Rodzaj Piekarnik
Klasa efektywności energetycznej A
Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 0.99
sprawdź cenę
Piekarnik Amica ED47638BA+Piekarnik Amica ED47638BA+

Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 57.5
Rodzaj Piekarnik
Klasa efektywności energetycznej A+
Zużycie energii przy grzaniu konwencjonalnym (kWh/cykl) 0.99
sprawdź cenę
Piekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPEPiekarnik Amica AMMB44E2GCW X-TYPE

Wysokość (cm) 45.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 56.9
Waga (kg) 41
Rodzaj Piekarnik z kuchenką mikrofalową
Ilość komór 1
sprawdź cenę

Wśród innych przydatnych funkcji oferowanych w piekarnikach do zabudowy należy wymienić:

– rozmrażanie – za pomocą działania samego wentylatora możliwe jest rozmrażanie potraw;

– pieczenie na wielu poziomach – umożliwia pieczenie kilku różnych potraw jednocześnie;

– funkcja mikrofali – pozwala wykorzystywać piekarnika w roli mikrofalówki, czyli do szybkiego podgrzewania potraw;

– Dual Cook – pozwala piec nie tylko dwie potrawy na raz, ale także ustawić dla nich odmienną temperaturę pieczenia lub korzystać jedynie z jednej strefy piekarnika (druga pozostaje wyłączona);

– rożen – przydatny do równomiernego opiekania mięs;grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.

– grill (mały i duży) – do przyrządzania grillowanych potraw.

About The Author
admin