Ergonomia w kuchni

Czytasz teraz
Ergonomia w kuchni

Ergonomiczna kuchnia to nie tylko pomieszczenie funkcjonalne, ale i bezpieczne, które dodatkowo pozwala nam na efektywną pracę podczas przygotowywania posiłków i sprzątania po gotowaniu i jedzeniu. Nie tylko odpowiedni układ sprzętów AGD jest nam w stanie zapewnić w kuchni wydajną pracę, ale również rozwiązania zastosowane w poszczególnych urządzeniach. Dowiedz się, jak rozmieścić kuchenne sprzęty i poznaj nowoczesne funkcje, które sprawią, że funkcjonowanie w kuchni będzie znacznie łatwiejsze.

Układ idealny

W ergonomicznej kuchni kluczową kwestią jest odpowiednie rozmieszczenie poszczególnych sprzętów AGD. Rozwiązaniem idealnym jest zastosowanie się do zasady tzw. trójkąta roboczego – czym jest i jak wprowadzić go w życie? W największym skrócie chodzi o zachowanie właściwej – niezbyt dużej – odległości pomiędzy lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem. Powinna ona wynosić od 4 do maksymalnie 6 metrów. Równie ważnym elementem jest zachowanie bezpiecznej odległości płyty grzewczej od strefy mokrej, w której znajduje się zlew. Dystans ten będzie różnił się w zależności od rodzaju kuchenki. W ogólnym rozrachunku chodzi o to, aby wszędzie było blisko – nawet gdy posiadamy dużą kuchnię.

ergonomiczna kuchnia

Właściwe wysokości

Centymetry w kuchni ważne są nie tylko, jeżeli chodzi o odległości, ale równie istotne są tu i wysokości. Zwłaszcza, jeżeli mamy na myśli wysokość blatu roboczego. W zależności od tego, do czego służyć nam będzie określony kawałek blatu, dla zachowania pełnej ergonomii, powinien on mieć różną wysokość. I tak, jeśli dany fragment będziemy wykorzystywać do zmywania naczyń – a więc będzie się na nim znajdować zlewozmywak – idealną wysokością będzie tu od 90 do 100 cm. Obieranie warzyw jest najwygodniejsze na wysokości od 100 do 110 cm, a wałkowanie ciasta na 70-80 cm. Wysokość blatu w miejscu, gdzie znajduje się płyta grzejna, powinna wynosić od 80-90 cm.

Ergonomiczne rozwiązania w sprzętach AGD

Nie tylko układ zabudowy kuchennej, ale również rozwiązania stosowane w urządzeniach AGD, stanowią o ergonomii naszej pracy. Wybierając urządzenia do swojej kuchni, pamiętaj więc, by postawić na takie, które będą dla Ciebie najwygodniejsze. Tylko Ty decydujesz o tym, czy lepiej sprawdza się u Ciebie sterowanie płytą, okapem, mikrofalówką czy piekarnikiem z pomocą pokręteł, przycisków czy też panelu dotykowego. Wybierając chłodziarko-zamrażarkę, zwróć uwagę na stosowane przez firmę Samsung półki Easy Slide, które ułatwiają Ci dostęp do głębiej umieszczonych w zamrażarce produktów. Genialnym rozwiązaniem są tu również w pełni wysuwane szuflady, które praktycznie jesteś w stanie całkowicie wyjąć z zamrażalnika, by wygodnie sprawdzić ich zawartość.

Lodówka Samsung RB31HER2CSA
Lodówka Samsung RB31HER2CSA

Klasa efektywności energetycznej: A++
Roczne zużycie energii (kWh/rok): 257
Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 206
Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 98
Kolor: Metaliczny grafit
ergonomiczna kuchnia
Piekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75N5671RBPiekarnik Samsung Dual Cook Flex NV75N5671RB

Wysokość (cm) 59.5
Szerokość (cm) 59.5
Głębokość (cm) 56.6
Waga (kg) 47.2
Rodzaj Piekarnik
Klasa efektywności energetycznej A+
ergonomiczna kuchnia
Kuchenka mikrofalowa Samsung MS 23K3513AKKuchenka mikrofalowa Samsung MS 23K3513AK

Rodzaj instalacji Wolnostojąca
Pojemność (l) 23
Moc mikrofali (W) 800
Funkcje Utrzymywanie temperatury potraw
Rodzaj sterowania Elektroniczne
Przestrzenna emisja fal T.D.S
ergonomiczna kuchnia
About The Author
admin