Jak działa suszarka do żywności?

Czytasz teraz
Jak działa suszarka do żywności?

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Jeśli więc często udajesz się na grzybobranie, w Twoim domu powinna się znaleźć suszarka do żywności. Dzięki niej, nie tylko szybko i skutecznie wysuszysz grzyby, ale również owoce, warzywa i zioła. Prawidłowo przeprowadzone suszenie przedłuży trwałość żywności, zachowując jej witaminy, minerały i inne cenne wartości odżywcze. W jaki sposób działa to urządzenie? Na co powinniśmy zwrócić uwagę podczas suszenia żywności?

Suszarka do żywności – budowa i działanie

Wszystkie suszarki do warzyw i owoców zbudowane są z podstawy, zespołu wentylacyjno-grzewczego, kilku sit oraz szczelnej pokrywy. W podstawie umieszczona jest grzałka, która ogrzewa powietrze oraz wentylator, którego zadaniem jest rozprzestrzenianie powietrza od dna do góry, po wszystkich sitach. Dzięki takiemu obiegowi powietrza, na wszystkich sitach utrzymuje się jednakowa temperatura, a żywność suszona jest równomiernie. Na obudowie urządzenia znajdują się przyciski, które pozwalają na wygodną regulację procesu suszenia. Niektóre modele posiadają dodatkowo Timer, umożliwiający ustawienie precyzyjnego czasu pracy.

suszarka do żywności

O czym pamiętać podczas suszenia żywności?

Jak widać, proces suszenia żywności nie jest skomplikowany. Wystarczy pokroić żywność w plastry, poukładać ją na sitach i nacisnąć przycisk „Start”, a po kilku godzinach susz będzie gotowy do spożycia. Należy jednak pamiętać, by ustawić odpowiednią temperaturę. Jeśli będzie zbyt niska, proces suszenia będzie trwać bardzo długo, przez co narazimy się na większy pobór energii. Natomiast zbyt wysoka temperatura może pozbawić żywność cennych wartości odżywczych i minerałów. Pamiętajmy, że produkty powinny być pokrojone na plastry o podobnej wielkości i układane obok siebie – nigdy jeden na drugim. Natomiast między sitami musi zostać zachowany odstęp, pozwalający na swobodny przepływ powietrza. Dzięki temu, żywność zostanie wysuszona równomiernie i nie spleśnieje.

Co można suszyć w suszarce?

Suszarka do żywności to sprzęt AGD, który pozwala na przygotowanie nie tylko suszonych grzybów, ale również wielu zdrowych i smacznych przekąsek, m.in. chipsów bananowych i jabłkowych, które staną się doskonałą alternatywą dla smażonych chipsów ziemniaczanych. Można w niej również przygotować suszone figi, morele, śliwki, czy żurawinę. Staną się one świetną bazą do przyrządzania zdrowych batonów, ciastek czy owsianki. Suszarkę możemy również wykorzystać do przygotowania suszonych ziół, np. mięty czy melisy, z których później zaparzymy pyszną herbatę.

suszarka do żywności Suszarka do warzyw i owoców Optimum RK 0132

Przeznaczenie: Owoce, Warzywa, Grzyby, Zioła
Ilość sit/tacek: 5
Moc (W) 520
Zasilanie 220 - 240 V
Regulacja temperatury 40 - 70 st. C
suszarka do żywności
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Total: 1 Average: 5]
+ posts
About The Author
admin